magneettimies

Pekka Strengin biografia

Pekka Valter Mattias Streng syntyi Sysmässä 26.4.1948 mutta perhe muutti Myrskylään Pekan ollessa lapsi. Pekka Streng kuoli syöpään 26-vuotiaana Helsingissä 11.4.1975.

Lyhyeksi jääneen elämänsä aikana Pekka Streng ehti kouluttautua nuoriso-ohjaajaksi Mikkelissä, opiskella journalismia Tampereella ja näytellä mm. Helsingin Ylioppilasteatterissa sekä tehdä kokeellisia kuunnelmia Yleisradiolle. Elämäntyönsä hän teki musiikin parissa.

Pekka Streng sairastui varusmiesaikanaan syöpään ja tiesi koko levytysuransa ajan kuolevansa nuorena. Pekka Streng ehti elinaikanaan julkaista vain kaksi levyä. Strengin albumit ”Magneettimiehen kuolema” (1970) ja ”Kesämaa” (1972) ovat jääneet suomalaisen musiikin historiaan.

”Magneettimiehen kuolema”-levyllä Strengin taustabändinä soitti aikansa tunnetuin progebändi Tasavallan Presidentti. Elinaikanaan viimeiseksi jäänyt albumi ”Kesämaa” oli erilainen levytys, jonka teemoissa nousivat esille Strengille ominainen satumaailma ja runolliset teemat. Pekka Streng valmisteli kolmatta albumiaan vuonna 1974. Levyä ei koskaan saatettu loppuun sillä Strengin terveys ei enää kestänyt levyttämistä. Vuonna 2009 julkaistiin Strengin demonauhotteiden pohjalta koottu ”Unen maa”-levy, jolle Jukka Hakoköngäs & Olympia-orkesteri on sovittanut Strengin kappaleita.

Pekka Streng ei tavoitellut tuotannollaan mainetta ja mammonaa. Streng karttoi julkisuutta ja hänestä on julkaistu vain yksi haastattelu, tämäkin vasta kuoleman jälkeen. Strengin musiikki on kuitenkin saavuttanut klassikkoaseman ja hänen kappaleitaan ovat levyttäneet monet suomalaiset muusikot, joukossa”Sisältäni portin löysin” mm. Vesa-Matti Loirin esittämänä sekä Pekka Strengin serkuntyttären Emma Salokosken levyttämät ”Puutarhassa” ja ”Katsele yössä”.

Yhteistyössä:

yhteistyo